Hirdetések


Erdőtelki Arborétum
 
 
Település:3358 Erdőtelek
Megye:Heves
Helyszín:Fő út 129.Nyitvatartás:
hétfőtől - péntekig:
március 1-től - október 31-ig 8-18 óráig
november 1-től - február 28-ig 8-16 óráig

szombat és vasárnap:
április 1-től - október 31-ig 8-16 óráig

Kapcsolat:

Kapcsolat: Erdőtelki Arborétum
Telefon: 06 36 496 022; 06 20 404 0473; 06 30 416 9705
Email: arboretum@karolyrobert.hu
Weboldal: honlap.karolyrobert.hu/hu/node/309

Leírás:
2007. január 1-jétől az Erdőtelki Arborétum a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szervezetében működik, amely szervesen kiegészíti a főiskola szakjaihoz kapcsolódó oktató-nevelő munkát.

Gazdagságát jelzi, hogy ezen a kis területen jelenleg 1200-nál is több fa, cserje és évelő növényféleség tárja elénk különböző flóraterületek varázslatos világát. A jelenlegi terület 25,5 ha, fokozottan védett, ebből 6 ha területen csodálhatják a látogatók a régi és új gyűjteményes kertet az év minden napján.

A kert növényzete: díszfák, díszcserjék, örökzöldek, évelők, vízi növények és természetesen talajtakarók.
Itt található az országban a legnagyobb, három és fél méteres cukorsüveg fenyő (Picea glauca), továbbá teltvirágú vadgesztenye (Aesculus hippocastanum ’Baumanii’), nagymagvú tiszafa (Torreya californica), ezüsttörzsű fenyő (Pinus bungeana) legnagyobb hazai példánya, sárgatermésű tiszafa (Taxus baccata ’Lutea’), téli zöld tölgy (Quercus turneri), szillevelű gumifa (Eucommia ulmoides), Saághy lucfenyője (Picea saághi). Kovács doktor jó baráti viszonyban volt a kámoni arborétum vezetőjével, az ő révén került e példány Erdőtelekre.

Gazdag a kert juharfa sorozata is. Nagy a választék a gyűjteményben az orgonák (Syringa), borbolyák (Berberis), madárbirsek (Cotoneaster) fajaiból és változataiból. Az Erdőteleki Arborétum növényanyagának összeállítása növényföldrajzi szempontból is értékes.
 
Kérésre vezetést biztosítunk.

Fotóalbum: