Hirdetések


Mecsek Háza
 
 
Település:7677 Orfű
Megye:Baranya
Helyszín:Barlangkutató u. 1.Kapcsolat:

Kapcsolat: Mecsek Háza
Telefon: 06 72 598 036; 06 20 380 2064
Email: info@mecsekhaza.hu
Weboldal: www.mecsekhaza.hu

Leírás:
Fedezd fel velünk Orfűt, a barlangokat, a föld mélyének kincseit! Kirándulj el hozzánk családoddal, barátaiddal, munkatársaiddal. Tölts velünk pár napot, akár egy hétvégét és mi megmutatjuk, milyen csodálatos világ fogad a föld alatt. Esetleg nem vonz a föld mélye? Ez sem baj, a környéken rengeteg programot, látnivalót mutatunk. Bemutatjuk a Mecseket, hegyen- völgyön keresztül.
 
A barlangokról

Trió-barlang

A barlang a Mecsek-hegység egyik legjelentősebb víznyelőbarlangja. Hatodik leghosszabb (240 m), és harmadik legmélyebb (55 m) barlang a térségben. Kutatását 1997-ben kezdte meg a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület. A Trió-barlang legfőbb vonzereje a változatossága. Szűk kúszodák, tágas aknák, széles folyosók, hasadékok, kürtők megannyi variációja fellelhető benne. A barlang első harmada szűk, kúszós, de igen izgalmas szakasz (Csúszda, Ablak, Liftakna). A második, középső szakasz tágas, aknákkal színesített járat, csodálatos cseppkőképződményekkel (Rétes-terem, Búbos-kemence, Zászló, Tamás-akna). Itt beépített létrák segítik a közlekedést. Az első aknában található Búbos-kemence és a felette csüngő cseppkőzászló a Mecsek egyik legnagyobb cseppkőképződmény formációja. A Trió-barlang harmadik harmada ismételten szűkebb, helyenként hasadék jellegű járat kisebb termekkel tagolva (Vizes-ág, Agyagos-ág). A Nagyköves-terem és az Agyagos-ág 1-es és 2-es kistermeinek cseppkőlefolyásai gyönyörű szín- és formagazdagsággal hívják fel magukra a figyelmet. A figyelmes szemlélő a cseppkőkérgeken apró mikrotettarátákat is megfigyelhet. Külön kuriózumot jelentenek a Trió-barlang oldalfalán kipreparálódott puha agyagos márgarétegek.

Szuadó-barlang
A barlang a Mecsek-hegység hetedik leghosszabb (230 m), és negyedik legmélyebb (54 m) barlangja. Felfedezése 1994. december 3-án történt, amikor is kb. 20 m hosszúságban sikerült az eldugult víznyelőt kitisztítani. 1995 nyarára már a feltárt hosszúság 145 m-re nőtt a Nagy-akna elérésével. A 15 m-es akna alján lévő 6-7 m vastag agyagos törmelék több évre visszavetette a feltáró kutatást, így csak 2000 nyarán sikerült azt áttörni. Újabb sikereket 2006 tavaszán értünk el egy 62 m-es cseppköves, patakos ág feltárásával. A barlang felső szakaszát szűk, kúszós járatok jellemzik (Postaláda, Gatyaszaggató, Csobogás-terem, Gumós, Cseppköves-terem). A Nagyomlástól tágasabb járat következik, apró patakkal, kis kanyonban zubogó vízeséssel, erősen erodált, csipkézett sziklaképződményekkel (Álló-terem, Sára-forrás, Sára-vízesés, Mese-kanyon, Kezes-lábas). A barlang legmonumentálisabb része a Nagy-akna. A barlang további, mintegy 100 m-es szakasza patakos, szűk járat. Jelenleg feltárás alatt van. Értékei miatt a Szuadó-barlang fokozottan védett.
 
Programajánló

Felejthetetlen barlangi kalandtúra a Mecsekben, Orfűn!

Csodákkal teli földalatti világba invitáljuk a kalandra vágyókat!
A kiépítetlen Trió- és Szuadó-barlangokban csillogó cseppkövek között haladva, lelket és testet próbáló élmény során fedezhetők fel a barlangok titkai. A túrán 8 év felettiek és legalább átlagos fizikai kondícióval rendelkezők vehetnek részt. A túrákat barlangkutatók vezetik és teszik biztonságossá! A kalandtúrán résztvevőknek overállt, barlangász sisakot, fejlámpát, gumicsizmát biztosítunk, hogy kényelmes barlangász felszerelést ölthessen minden túrázó.

A program része a Mecsek Háza interaktív kiállításának megtekintése is, ahol bemutatjuk a barlangokban fellelhető cseppkőképződményeket, kialakulásuk folyamatát, a barlangok élővilágát és az országban található nagyon barlangokról mesélünk.

A barlangtúra időtartama 3-4 óra (a barlangban eltöltött idő 1-1,5 óra).
A túrákat 4 főtől indítjuk!

Bejelentkezés szükséges a +36 20 380 2064- es telefonszámon, vagy az info@mecsekhaza.hu címen!
 

Fotóalbum: