Hirdetések


Jóga-sziget - Gyermek jóga
 
 
Település:1196 Budapest
Megye:Pest
Helyszín:Hunyadi utca 87.Nyitvatartás:
Tanfolyam időpontok: órarend

Kapcsolat:

Kapcsolat: Zámbó-Farkas Ildikó
Telefon: +36 30 999 7433
Email: shanti@jogasziget.hu
Weboldal: www.jogasziget.hu

Leírás:
A gyermekek nyitottak, befogadóak, másolják a szülők és környezetük viselkedését. Ők is "civilizáltakká" válnak: türelmetlenek lesznek, szoronganak, elfojtják érzelmeiket, a stressz megjelenik mindennapjaikban. A jóga megalapozza egészséges életüket testi-lelki-szellemi szinten egyaránt.

Felépítés

A gyermekek számára nagyon fontos a biztonságot adó keret, ezért a foglalkozások elejét és végét mindig ugyanúgy építjük fel.

Bevezetés-ráhangolódás: Az „ÓM” mantrát hangosan, együtt zengetjük, miközben a test ellazul, az elme lecsendesedik, szívünk szeretete összeforr.

Bemelegítő gyakorlatok: Átmozgatjuk az izmokat, inakat, ínszalagokat felkészítve a testet a nagyobb mozgások és ászanák kivitelezéséhez.

Szemgyakorlatok: Erősítik a látást, segítik a koncentrációt, szélesítik a "látókört".

Ászanák: A jóga rendszer ászanáit játékos formában sajátítják el a gyermekek, (állatok utánzásával, vagy mese környezetben). A mozgás olyan életelem, mint a levegő, vagy a víz. A gyakorlatok segítenek megszabadulni a feszültségektől, feloldják a testben az energiablokádokat, megőrzik, vagy visszaállítják az egészség egyensúlyát. A gyermekek megismerik és megszeretik testüket, a testséma fejlődik.

Játék: Számukra a legfontosabb elfoglaltság, ezen keresztül szereznek tapasztalatokat, fejlődnek különböző készségeik: figyelem, koncentráció, auditív-vizuális érzékelés, verbális készség, memória és ezen át dolgozzák fel az általuk átélt eseményeket is.

Légző gyakorlatok: A gyermekek megtanulják a nyugodt és mély légzést. Feltölti őket friss oxigénnel és életenergiával (pránával). Ezáltal egész testük egészségesen tud működni, megnövekszik az életerejük, erősödik immunrendszerük.
A légzésszabályozással (pránájámával) pszichikai és mentális egyensúlyt teremtünk.

Relaxáció: A relaxáció alatt mesével teremtjük meg a gyermekek jó közérzetét, hangulatát.
A mese szimbolikus üzeneteivel képesek lesznek tökéletesen ellazulni, megszabadulni a negatív lelki-szellemi állapotokból, rossz kötöttségeiktől, örömteli gondolatok, képek, élmények foglalják el a régiek helyét, pozitív tudatállapot változás jön létre.
A mesében egy kívánságot (szankalpát) fogalmazunk meg, ami olyan mondat, célkitűzés, amit el szeretnénk érni, vagy amiben változni szeretnénk.
A relaxáció egy folyamat melyet gyakorlással tudnak elmélyíteni, ennek során megtapasztalják belső békéjüket, felfedezik az önismeret kalandos útját, önbizalmuk erősödik. Szabaddá válnak a teljesebb örömteli életre.

Közös ének: Az óra végén az „ÓM Trjambakam (védelmező – gyógyító) szanszkrit mantrát együtt énekeljük, melyet kedvük szerint a gyermekek indiai hangszereken kísérhetik. A mai kor embere számára a leggyorsabb út a belső béke megtalálásához: a zene és ének vezetnek.

Fotóalbum: